Club fondat în anul 1932
Prima denumire:
"Guttenbrunner  Sportverein"
Tradiția continuă.
  004 (0)731. 041. 997

1966

1982

2018

2020

SEZON 2023-2024
   
Placeholder image
Placeholder image

Constituirea şi prima denumire

În anul 1932 un grup de oameni din cadrul breslei meseriaşilor din Zăbrani au hotărât să înfiinţeze o echipă de fotbal care să participe la întrecerile sportive ale vremi, sub conducerea medicului veterinar Mussar Adam va purta denumirea de "Guttenbrunner Sportverein".


Dr. Adam Mussar

S-a născut în data de 09.05.1905 în localitatea Şag,  jud. Timiş.
A urmat Şcoala Generală la Timişoara. După absolvire s-a  înscris la Facultatea de Medicină Veterinară din Budapesta iar după două semestre şi-a continuat studiul la renumita universitate LMU (Universitatea Ludwig-Maximilian) din München unde a promovat cu titlul de Medic veterinar în anul 1929.
• S-a căsătorit în anul 1930 şi a deschis un Cabinet Veterinar în Zăbrani.
• În anul 1939 a fost concentrat în armată.
• După război, fiind prizonier, a lucrat în minele de cupru din Ural.
• Din anul 1951 şi până când a ieşit la pensie a lucrat la Gostat-ul din Zăbrani.
• În anul 1986 a părăsit România emigrând în Germania stabilindu-se în oraşul Regensburg, unde la data de 30.11.1987 a încetat din viaţă.
( Profil relizat cu ajutorul dl. Dietmar Graf )


Mai multe denumiri de-a lungul timpului

De-a lungul timpului echipa a purtat mai multe denumiri: În anul 1948 echipa din Zăbrani a participat în campionat sub numele de "Viforul". Mai târziu prin anii 1949 - 1950 echipa a fost preluată de către "Gostatul" din Zăbrani şi va juca sub denumirea de "Recolta", “G.A.S.”sub tutela acestei Gospodări Agricole de Stat (denumirea întreagă) echipa va juca în campionatul Regiuni Banat, până prin anii 1960 când se face reorganizarea Gostatului şi centrul se va muta la Fântânele.
Din acel moment echipa va purta denumirea pe care o are şi în prezent de Victoria Zăbrani. Culorile clubului sunt Alb - roşu


Placeholder image

1936 - N.Michelbach
Fotbal la Zăbrani pe "Izlazul mic"

Placeholder image

1939 - Jucători români din Zăbrani (del stânga:) Ţălan Gheorghe (portar); Buteanu Vasile (half); Jurjescu Gheorghe (centru); Buteanu Ioan (bec).

Placeholder image

1940 - Meci de fotbal pe "Izlazul mic"
În poartă Ţălan Gheorghe (baci Liviuţ)




Placeholder image

Completare la jucători Români din Zăbrani

Buteanu Ion, ( foto ) a jucat la echipa de fotbal din Zăbrani in perioada 1941-1946, pe postul de inter-dreapta. Este născut in 1925, deci a jucat de la 16 ani pana la 21(aproape).In prezent este pensionar, are venerabila vârsta de 90 ani şi ca fapt divers, este a patra generaţie de la Ion Buteanu, avocat al lui Avram Iancu si prefect al Zarandului.

Buteanu Vasile, a jucat pe ambele posturi de inter şi dreapta si stanga o perioadă mai lunga de timp începând cu 1941, a activat ulterior si la echipa de fotbal din Lipova, unde, a ocupat si o funcţie onorifică. S-a născut in 1922 si a decedat in 2000.

Datele ( foto şi text ) au fost furnizate de Daniel Secheşan din Reşiţa (nepotul celor doi foşti sportivi)


Placeholder image
Viforul Zăbrani  1948

Sus de la stânga la dreapta: Învăţătorul Cuculescu (de la scoala din pîrneava) ,Sari ,N.Backin ,Geis ,Buteanu ,Suciu ,J.Backin ,o persoana din conducere, arbitru Miatovici. la mijloc: Gligor ,Jurjescu , Hammes jos: Sehl ,F.Graf ,T.Graf.

Dietmar Graf

Placeholder image

sus: A.Bormuth, H. Michelbach, P.Maurer, J.Schaeffer, A.Schillinger, A.Gelz jos: T.Graf, P.Gelz, F.Graf, E.Scherer, H.Mussar

Spartachiada din Lipova pe la sfârşitul anilor 50, echipa de handbal în 11 pe teren mare. În lipsă de handbalişti au participat şi jucători de fotbal în această echipă.

Dietmar Graf


Legendarul portar al Zăbraniului, Graf Franz, respingând o minge de la vinclu, într-un meci din campionat. ( undeva între anii 1948-50 )


Placeholder image
G.A.S. Zăbrani 1950-51
sus : V.Buteanu, P.Maurer, T.Graf, P.Schnell, F.Graf. la mijloc: P.Michelbach, A.Hammes, H. Michelbach. jos: G.Sehl, J.Lassl, A.Gelz

Bicicleta era mijlocul modern de transport cu care sportivi se deplasau la antrenamente. În poză Hîncu pregătindu-se să meargă la antrenament îmbrăcat în echipament inscripționat cu numele clubului din Zăbrani. ( 11.12. 1952 )


Sâmbătă 27. 10. 1951 - Recolta Zăbrani - Sînnicolau Mare 1-0  
Golul echipei noastre a fost marcat de Hâncu...vă lăsăm pe dumneavoastră să citiţi formaţia care a jucat în acest meci cu scrisul deţinătorului acestei imagini ( domnul Hâncu ).


7. 10. 1953 - Recolta Zăbrani

De la Stânga: Hîncu, Bălan, Lind, Michelbach, Graf Toni, Czinczer Ştefan (antrenor),Jurjescu, Șerpescu, Roșu, Oberding, Gelz, Graf Franz.



Placeholder image

RECOLTA ZĂBRANI 1954

De la stânga la dreapta: Antrenor: Czinczer Ştefan (fost portar în naţionala României la balcaniada 1932), F.Graf ,Jurjescu ,Serpescu, Oberding ,Lind ,Michelbach , T.Graf ,Roşu, Gelz ,Bălan ,Hâncu.




Cszinczer

Ştefan Czinczer

Născut în anul 1908 A activat ca jucător la:AMEFA Arad (1921-1927); UD Reşiţa (1927-1929); CA Oradea (1929-1939).

• 38 de jocuri în Divizia “A “(toate sub culorile CA Oradea)
• 6 jocuri în echipa Romîniei (1929, contra Iugoslaviei; 1931, contra Cehoslovaciei şi a Ungariei; 1932, contra Franţei, Bulgariei şi Poloniei)
•1954, a antrenat formaţia din Zăbrani

Mecheş Ionel


55

Recolta Zăbrani 1955

Sus de la stânga la dreapta: Albescu (antrenor), F.Graf, A.Klotz, Erzsei , D.Michelbach, A.Reimholz, J.Oberding, M.Iancu, N.Lind, A.Graf, V.Hincu, I.Balan.
•antrenorul Albescu care a fost numai un an la Zabrani.
Dietmar Graf


Relcolta Zăbrani 1956

Este echipa care a jucat în “Regiune” pe acele vremuri era Div. a III-a naţională (actuala Liga a III-a). La nivel naţional era Div. A, Div. B şi Regională, mai târziu s-a înfiinţat Div. C. Este poate ce-a mai puternică echipă pe care a avut-o Zăbraniul de-a lungul istoriei...

Sus de la stânga la dreapta: Michelbach(Suster) ,(Persoană din conducere) ,Flori ,Tontu ,Iancu, Hîncu T.Graf , Codreanu(antrenor) la mijloc: Lind jos: Milan ,Teubert ,F.Graf ,Barbonţa ,Oberding.

Placeholder image
Placeholder image

Placeholder image

Poza este făcută înaintea meciului de la Maşloc din cadrul Cupei României pe Raionul Lipova.
Meciul a fost câştigat de echipa noastră cu 2-0!

RECOLTA ZĂBRANI - II

(echipa a II-a a zăbraniului)

Echipa de la stânga sus: E. Michelbach, E. Lulay, G. Lannert, M. Tzukary, M. Niedhammer. La mijloc: P. Ursu, A. Nebel,(tancu), A. Michelbach. Jos: C. Ursu, A. Lulay, E. Buchert.

Dietmar Graf

Placeholder image

Poza este făcută în anul 1958 înaintea meciului de campionat Săvîrșin - Recolta Zabrani 1-2


Victoria Zăbrani 1960-1961

De la stinga : antrenorul Tudor, F. Graf, J. Schaeffer, G. Lannert, N. Lulay, E. Sehl, A. Klotz, J. Oberding, A. Reimholtz, N. Lind, I. Flori, F. Nebel

Dietmar Graf

Placeholder image

Placeholder image

Lipova - Iunie1966

MUREŞUL LIPOVA - VICTORIA ZĂBRANI

De la stânga la dreapta: Ţălan Ghe., Cazan Mircea, Dobrău Ioan, Bibarţ Matei, Olteanu Pavel, Ursu Constantin, Ursu Puiu, Olteanu Gheorghe. Lipsesc din poză Brîncoveanu Gheorghe, Popescu Teodor, Spătaru Petru. antrenor: Graf Franz


1966-Meciul de baraj de la Buziaş

În anul 1966, echipa noastră a jucat Barajul de promovare în Regională (actuala Liga a III-a) cu Şoimii Buziaş. De la acest eveniment avem patru poze cu delegaţia noastră de sportivi şi câţiva suporteri la meciul tur de la Buziaş.
Şoimii Buziaş - Victoria Zăbrani 6-4 şi în retur la Zăbrani Victoria Zăbrani-Şoimii Buziaş 0-5.
Echipa din Buziaş fiind foarte puternică la acea vreme, ea aparţinând de Ministerul Apărări Naţionale şi era formată din militari în termen de pe tot cuprinsul ţări.
De specificat că în meciul retur de la Zăbrani Franz Graff neputând să joace fiind acidentat, poarta echipei noastre a fost apărată de tânărul Brîncoveanu Gheorghe.

buzias 1

În picioare:Dehelean Aurel, Sandu Iancioglu, Pătru Spătaru, Nebel Adam(Tancu). Rd. 2 pe scaune: Nelu Păscuţ, Mic Tudose, Ursu Costică, Graff Franz, Puiu Ursu, M.Niedhammer, Olteanu Luţ. Jos: Brîncoveanu Gheorghe, Tzukary Maţi, Bibart Matei şi jos Tudoruţ Popescu

buzias 2

Graff Franz, Brîncoveanu Gheorghe, M.Niedhammer, Pătru Spătaru, Dehelean Aurel, Tudoruţ Popescu, Nebel Adam(Tancu), Luţ Olteanu, Puiu Ursu (în spate) Tzukary Maţi.


buzias 3
buzias 4

Cele două poze au fost făcute înaintea jocului de la Buziaş, se pare că am avut o singură rezervă (Brîncoveanu Ghe,-portar)

sportivi din Zăbrani la alte echipe

Această echipă a fost înfiinţată de Vasile Buteanu (rândul de jos al 5-lea), fost cetăţean din Zăbrani. În echipă au jucat mulţi sportivi din Zăbrani: Klotz Adam (rândul de sus al 2-lea), Nebel Filip (rândul de sus al 3-lea), Angel Ilie (rândul de sus al 5-lea, Schaffer Josif (rândul de sus al 9-lea)...


10
Deplasările echipei de fotbal Victoria Zăbrani

Cum se făceau deplasările prin acei ani priviţi o asemenea deplasare la Săvârşin cu toată echipa îmbarcată în autocarul cu “aer condiţionat” de confortul căruia a beneficiat şi generaţia celui care vă povesteşte până prin ani “76-”77. Totul se făcea cu multă dragoste şi pasiune pentru sportul rege “fotbalul”

Dietmar Graf

Poza este pentru generaţiile actuale şi pentru cinstirea celor apuse...

11

1969 Turneul de la Păuliş
În acele vremuri se organizau o mulţime de turnee prilejuite de diferite manifestări culturale, sportive. La acest turneu echipa noastră a ocupat locul 1
Echipa aliniată în fața ”Molotovului” cu, care au făcut deplasarea la Păuliș. Rândul de sus: Pătru Spătaru, Luţ Olteanu, George Olteanu, M.Krastl, E.Knapp (Tauri), V.Anghel (Puzi), H.Bangert, H.Buchert
Jos: E.Geiß, G.Gelz, Răducu Petrovici, D. Graf (Titi), F.Graf, E.Bormuth, Gogu (băiatul lui baci Liviuţ fost magazioner), M.Michelbach.
Dietmar Graf


Placeholder image Graf Franz
Omul de care se leagă istoria fotbalului din Zăbrani, omul care a crescut generaţii întregi de sportivi, omul care pentru noi a fost un model iar pentru generaţiile viitoare o adevărată legendă care trebuie povestită.

Graff Franz(Căpitanul echipei noastre) la schimbul de fanioane cu căpitanul echipei germane
Placeholder image

1970 Primul meci international pe terenul din Zăbrani
Victoria Zăbrani (Oldboy) - "TSG Lützelsachsen" din Weinheim (RFG)

1970: Victoria Zăbrani şi "TSG Lützelsachsen" din Weinheim (RFG) în tricou deschis la culoare se vede Schäffer Josif, surprins în plină acţiune.


14

Victoria Zăbrani 1972
Sus: Graf Franz, Hatcău Iulian, Dărăban Rudolf, R.Reis, O.Hammes, Egon, Alois.
Jos: Toaie, Petrovici Răducu, E.Geiss, Brîncoveanu Ghe., G. Gelz, Miculiţ Ghe., Rudău Gheorghe.

15

Victoria Zăbrani 1972
Sus: Graf Franz (antrenor) Secoşan Liviu, V. Anghel, Titi Graf, Dărăban Rudolf, R.Reis, O.Hammes , Gogu, Ungur Traian.
Jos: E. Knapp, G.Gelz, Toacă, E. Geiss, Miculiţ Ghe.

16

Victoria Zăbrani 1973
Sus: Hatcău Iulian, Lupu Mircea, Rudău Ghe.,O.Hammes, Ungur Traian, Egon, Graf Franz (antrenor)
Jos: E.Geiss, Michelbach Osi, Brîncoveanu Ghe. Petrovici Răducu, Bormuth.


17

Victoria Zăbrani 1974
De la stânga sus: Josef Scheirich (Preşedinte), Michelbach (fetă” şuştăr); Mic Tudose (magazioner); Taury, Răducu, Osi, Ghery, Tibi, Titi Graff. Mijloc: Toaie, Graff Franz (antrenor), Bormuth, Pavelică, Cloţ Adam Dărăban (secretar).
Jos: Ghiţă, Lupu Mircea.
Poza este făcută în faţa vestiarului de la arena de lângă Gară ( Actuala Bază de recepţie )
1974 - Campionatul în care s-a fixat primul obiectiv “Promovarea în campionatul judeţean I”. Aici avem echipa cu care s-a pornit la drum într-o serie de judeţ II cu 18 echipe şi care la finalul campionatului a ocupat locul 1 şi dreptul de a juca baraj pentru promovare.

18

Victoria Zăbrani 1974
(Poză înaintea meciului de la Tisa Nouă 3-3)
Sus: Graf Franz (antrenor), E. Knapp, Michelbach Osi, Miculiţ Ghe. Krastl Filip, Reli Ioan, Iulis, Egon, Josef Scheirich (Preşedinte), Ianc (casier).
Jos: Dehelean Aurel(adm.bază sport), Nicula Tiberiu, Rudău Ghe. Bormuth, O. Hammes, Lupu Mircea, Cojocaru M.

1974 - meci în capionat pe terenul de la gară


Placeholder image
1975 (retur):Victoria Zăbrani - Tisa Nouă 5-1
Victoria (în tricouri vărgate):
de la stânga: Michelbach Osi, Titi Graf, G. Gelz, Lupu Mircea, E. Knapp (Tauri), Nicula Tiberiu, GigiToaie, Mureşan Pavelică, Bormuth, Brîncoveanu Gheorghe, Petrovici Răducu (căpitan)
Jocul a fost condus de o brigadă de arbitri din Lipova

19

1975 - Echipa care a terminat Campionatul Judeţean II pe locul 1.
Sus: Graf Franz (antrenor), Nicula Tiberiu, Bormuth, Egon, Petrovici Răducu (căpitan), Michelbach Osi, E. Knapp, Graf Titi.
Jos: G.Gelz, Mureşan Pavelică, Reli Ioan, Brîncoveanu Ghe., Lorenz Harald, Gigi Toaie, Lupu Mircea.

Campionat jud.II-Ed.1980-81: Voința Ghioroc-Victoria Zăbrani 4-5

Împreună cu Sima la prima apariție ca arbitru de centru

Nicula ( în tricou deschis ) în plină acțiune finalizată cu gol. În acel meci de pomină în care gazdele au profitat de ziua mai puțin reușită a echipei noastre,  Nicula înscrie golul nr.2

20

1975 - Prima promovare în elita fotbalului judeţean I (actuala Liga IV).
După meciul de baraj cu Voinţa Munar: la Munar a fost 1-1 iar peste o săptămână la Zăbrani am câştigat cu 4-0 calificându-ne în premieră în elita fotbalului judeţean din acea vreme.
În vara anului 1975 echipa s-a întărit cu Doby Ladislau (Olimpia Satu Mare); Plămădeală şi Doagă Sergiu (Mureşul Lipova). Primul meci pe care l-am jucat a fost pe teren propriu cu Victoria Ineu şi s-a încheiat 1-1, iar primul gol al nostru în “Judeţ I” a fost marcat de Mihelbach Oswald (Osi)
Ediţia 1975-76 a campionatului Judeţean I am terminat pe locul 8.


Dobay în plină acțiune cu șut pe poartă, fundașul advers încercând să-i blocheze execuția. În stânga cu tricou închis se vede Osi și cu spatele, pe zona centrală,  este Pavelică asistându-l pe Dobay.


1977 este anul când echipa se va muta pe noua bază Sportivă din sat iar pe vechiul teren de jos de la Gară se va construi o Bază de Recepție care mai funcționează și azi. Mai jos este prima fotografie de grup pe noua Bază Sportivă. Din poză  lipsește Nicula Tiberiu care în acel moment își stisface stagiul militar în UM 01286 din Gai-Arad.

Victoria Zăbrani 1977-1978

Rândul de sus: Graf Franz (antrenor) Plămădeală,  Ivan Mircea, Bormuth Ernst, Dobay  Ladislau, Dărăban Rudolf, Dietmar Graf, Orest Hammes, Bejinaru Dumitru.

Rndul de jos: Geiss Erhard, Bodi, Michelbach Oswald, Petre "don Richardo", Mureșan Pavelică, Lannert Reinhold, Lupșa Adrian.


A doua poză este împreună cu conducerea iar pe fundal se vede noua clădire a vestiarelor încă ne tencuită pe exterior.

Rândul de sus: Bangert Heinz (org.copetiții) Dl. Dărăban ( conducere ) Plămădeală Ghe., Bormuth Ernst, Ivan Mircea, Dobay  Ladislau, Iosif Scheirich ( Președinte ), Dărăban Rudolf, Dietmar Graf, Orest Hammes, Bejinaru Dumitru, Peter Michelbach (secretar), Graf Franz (antrenor).

Rndul de jos: Geiss Erhard, Bodi, Michelbach Oswald, Petre Todor "don Richardo", Mureșan Pavelică, Lannert Reinhold, Lupșa Adrian.

Primele antrenamente ale echipei pe noul stadion din Zăbrani


Dobay Ladislau în timpul antrenamentului cu mingea la piept, supravegheat în planul îndepărtat de Graf Franz, care punea un accent deosebit pe bagajul tehnic al jucătorilor.



PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL ZĂBRANI SUSȚINE CLUBUL SPORTIV VICTORIA